Vykortshistoria på Netex och på Hallfrim

På utställningen Hallfrim 2016 i Halmstad kommer flera samlingar att visas som på olika sätt dokumenterar brevkortens historia i Sverige. Två av dessa finns redan nu att se på utställningssajten Netex. Det handlar om Tomas Karlssons exponat ”Brevkortets posthistoria i Sverige 1872–1911” och Per Gustafsons ”Posthistoria för vykortssamlare”.

Tomas Karlssons exponat ”Brevkortets posthistoria i Sverige 1872–1911” behandlar brevkortets utveckling under de 40 första åren, från de första helsakskorten och fram till det tidiga 1900-talets genombrott för illustrerade vykort. Exponatet innehåller många vackra, sällsynta och posthistoriskt intressanta kort.

Per Gustafsons ”Posthistoria för vykortssamlare” koncentrerar sig på vykorten. Per uppmanar vykortssamlarna att inte bara titta på bildsidan utan att också intressera sig för kortens postala aspekter i form av porton, formatregler, stämplar och postbehandling.

Båda exponaten anknyter till Tomas och Pers artikel ”Hur får ett brevkort se ut? Postala regler 1887–1907”, publicerad av SSPD, Sällskapet för svensk posthistorisk dokumentation, i årets utgåva av Aktuellt om Posthistoria (nr 13/2016).

Länkar till exponaten:
• Brevkortets posthistoria i Sverige 1872–1911 <http://netex.se/brevkortet-posthistoria-i-sverige-1872-1911/>
• Posthistoria för vykortssamlare <http://netex.se/posthistoria-for-vykortssamlare/>

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic