Nu kommer glassiga frimärken

Posten gav den 6 maj ut ett nytt frimärke och kompletterar med sommarfrimärken den 12 maj.

Motiven för sommarfrimärken är glassar och näckrosor i var sitt häfte för sommarens alla hälsningar. Världsarvet Struves meridianbåge är motiv på frimärken som gavs ut den 6 maj.

– Inför sommaren har vi under många år gett ut speciella sommarfrimärken. I år låter vi vår förkärlek för glass symbolisera sommaren, säger Postens frimärkschef Britt-Inger Hahne som själv föredrar vanlig vaniljglass i kombination med något av sommarens bär.

Fast frimärkena lär knappast smaka glass… Man behöver inte heller slicka på dem då de är självhäftande, något av en fasa för frimärkssamlare.

Fyra näckrosmotiv visas på frimärken med valören 12 kronor. Näckrosen är en flerårig vattenväxt med stora flytblad. I vårt land finns gula och vita näckrosor och den mycket sällsynta röda, som är en variant av den vita.

1856 fick den botanikintresserade studenten Bernhard Kjellmark höra att det fanns röda näckrosor i sjön Fagertärn i Närke. Han tog sig dit genom Tivedens vildmark och plockade några exemplar till sin professor i Uppsala. Kjellmarks fynd blev en botanisk sensation.

Nuförtiden finns den röda näckrosen också på andra platser i Sverige.

Struves meridianbåge finns sedan 2005 på Unescos världsarvslista. Med denna utgåva fortsätter serien svenska världsarv på frimärken.

Under första halvan av 1800-talet verifierade astronomen Wilhelm Struve med triangelmätning formen och storleken på jorden. Idag görs samma sak med satelliter och GPS.

Struves meridianbåge består av 265 mätpunkter längs en cirka 280 mil lång sträcka som går genom tio länder från Norra ishavet till Svarta Havet. I Sverige finns sju mätpunkter varav fyra är med i världsarvet. De är belägna i kommunerna Kiruna, Pajala, Övertorneå och Haparanda.

Frimärksblocket visar bland annat ett porträtt av Wilhelm Struve, mätinstrumentet teodolit, gamla observatoriet i Tartu i Estland där Struve var verksam, och en av de svenska mätpunkterna berget Jupukka i Tornedalen.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic