Köpte för 6,7 miljarder kronor på den svarta fredagen

Black Friday – den ”Svarta fredagen” satte åter nya rekord och landade på 6,7 miljarder kronor, det vill säga strax över Postnords prognos. En del frimärks- och vykortssäljare hade anammat kampanjen i år. Det är dock långt ifrån alla som tycker om kampanjen även om säkert många av de negativa också handlade.
Tidningarna Skillingaryd Nu/Värnamo Nu hade en enkät som gav följande svar:
• Det är bra, då kan man fynda: 127 röster – 14 procent
• Kommersiellt jippo där man ändå blir lurad: 796 – 86 procent

Just köphysterin har fått en del att reagera och krafter finns för att motverka detta, men de är än så länge ganska svaga.
Naturskyddsföreningen är en av de organisationer som går emot och skriver:
– Vi behöver konsumera mindre, inte mer och både smartare och mer hållbart. Därför vill vi utmana konceptet med Black Friday och alla andra dagar som hetsar till ogenomtänkt konsumtion av prylar som vi inte behöver. I stället vill vi uppmuntra till: att laga grejer, köpa second hand, och konsumera med eftertanke.

Sedan ungefär 20 år tillbaka finns också den världsomspännande motaktionen En Köpfri Dag som alltid infaller samma dag som den svarta fredagen. Dess mål är att uppmärksamma överkonsumtionen och köphysterin som sådana readagar bidrar till.

• 1.388 svarade
Postnord hade beställt en undersökning som besvarades av 1.388 personer.
Det var lite mer än var tredje svensk som handlade reavaror fredagen den 23 november och köpte för drygt 1,4 miljarder kronor mer än i fjol, vilket är en ökning med 27 procent. Det framgår av en undersökning som Postnord genomförde den 24–25 november 2018.

Hela 96 procent av svenskarna uppmärksammade att det var den svarta fredagen i fredags. Fler än hälften av alla som konsumerade gjorde samtliga sina inköp på internet.

Totalt spenderades i snitt 2 635 kronor per handlande person och de mest populära varorna var kläder och hemelektronik. Frimärken och vykort finns inte med på listan men flera säljare märkte en viss ökad omsättning bland samlarna.

• Fullt upp hos Postnord
De höga volymerna märks hos Postnord som just nu har fullt upp med att leverera alla e-handlade försändelser. Postnord hanterade under den gångna helgen 897 000 paket, vilket är 25 procent fler än motsvarande helg efter aktiviteten 2017. Det är också helt i linje med Postnords prognos som sattes tidigare i år.

Dagen fortsätter att växa och den har av många säljare spridit sig till hela veckan.
– Det har tagit bort en del av trycket under fredagen som trots det är ohotad som årets största konsumtionsdag, säger Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på Postnord.

• Kommer från USA
Fredagen ses som startskottet på julhandeln och har sitt ursprung som mycket annat kommersiellt i USA. I år hade betydligt fler konsumenter planerat sina inköp inför dagen, där mer än hälften av dem hade väntat med att handla varor tills rean. Det är dock inte enbart julklappar vi handlar under dagen. Vanligast är det nämligen att unna sig själv något; 54 procent av konsumenterna handlade enbart varor till sig själva. 13 procent handlade enbart julklappar och 22 procent handlade både julklappar och varor till sig själv.

• Rolig period
− Det är en intensiv men rolig period vi har framför oss. Med cirka 900 000 paket i omlopp kommer det dock att bli ett ruskigt högt tryck hos ombuden. Därför vill jag gärna passa på att tipsa om att hämta ut dina paket så snart du kan, och om du vill undvika den största ruschen bör du hämta det på andra tider än mellan klockan 17–19. Ett annat tips är att ladda ner vår paketapp, där du får koll på alla dina paket, får digitala aviseringar och du kan identifiera dig med bank-id, säger Carin Blom

• Från butik till e-handel

Postnords undersökningar visar att svenskarna kommer att handla mer än var tredje julklapp på internet i år. Prognosen visar att vi kommer att e-handla julklappar för drygt 8 miljarder kronor, vilket är 15 procent mer än under julhandeln 2017.

• Fakta från undersökningen
– Under dygnet 23 november handlade svenskarna prisnedsatta varor för 6,7 miljarder, vilket är cirka 1,4 miljarder mer än i fjol.

– 96 procent av Sveriges befolkning uppmärksammade aktiviteten.

–  36 procent av svenskarna handlade varor på rean för i genomsnitt 2 635 kronor.

– 30 procent (33 % 2017, 40 % 2016) av de som handlade under dagen handlade enbart i fysiska butiker. 

–  54 procent (52 % 2017, 46 % 2016) handlade enbart på nätet och 15 procent (15 % 2017, 14 % 2016) handlade både i fysiska butiker och på internet.

–  De varor som flest handlade på rean var kläder (41 %), hemelektronik (29 %), skönhet/hälsa (20 %) och media (16 %).

– 7 procent (8 % 2017) av dem som handlade köpte även varor från utländska sajter för i genomsnitt 1 497 kronor per person. Det innebär att det handlades reavaror för 270 miljoner kronor från utländska butiker, det vill säga 4 procent av den totala summan.

Posta en kommentar

En enda kommentar
  1. Hasse skriver:

    Bra att ni nyanserat detta. Tokigheter som sprids över världen när vi i stället borde tänka på vårt klots framtid

Drivs av Wordpress, av Cynatic