Höll sitt årsmöte i ett fängelse

Samlarföreningen Bältespännarna är en av våra riksföreningar och visst vet vi att medlemmarna är fängslade av sin hobby men inte så till den milda grad att de valt att gå i fängelse. Christer Brunström ger en rapport från årsmötet.

Årsmötet hade denna gång förlagts till en minst sagt exotisk plats. Det ägde rum i den fängelsebyggnad som invigdes år 1856 inom Varbergs fästnings murar. De övernattande besökarna härbärgerades i de fängelseceller som vid mitten av 1800-talet var det allra senaste inom dåtidens fångvård. Dessförinnan hade fångarna placerats i stora logement.

Strax efter 13.00 lördagen den 14 maj 2016 anlände deltagarna. Tyvärr blev vi endast tolv stycken denna gång. Kanske var det mellofinalen som lockade övriga medlemmar att stanna hemma? 

Vi välkomnades av varbergaren Bengt Bengtsson (nybliven Strandellmedaljör) som höll i arrangemanget.

Först genomfördes årsmötet som blev en stillsam historia. Propositionen om en stadgeändring togs enhälligt och den gäller från och med nästa årsmöte. Medlemsavgiften för 2017 blir fortsatt blygsamma 120 kronor. Arnold Boström ersätter Jan Grönwall som ledamot i styrelsen. Mats Ahlmark från Falkenberg valdes till ny suppleant. I övrigt blev det omval på alla poster.

Vid tretiden inleddes eftermiddagens föredragsserie med Leif Bergman som berättade om olika bältespännarobjekt med anknytning till Varberg och övriga Halland. Han visade lokalpost från Varberg, järnvägspaketmärken, fraktsedlar, stämplar och mycket annat.

Efter en bensträckare var det dags för Claes Hederstierna att berätta om Halmstads Lokalpost. Han har ställt samman ett exponat till Hallfrim 2016 i Halmstad. Vi fick en utförlig beskrivning av lokalposten och dess verksamhet.

Vår värd Bengt Bengtsson presenterade sedan Adina Sand, bildläraren som även arbetade med att designa hundratals jul-, nyårs- och gratulationskort. Det blev en färgsprakande exposé över Sands omfattande produktion. Bengt har en mycket omfattande samling av hennes kort. Hon var som mest aktiv under 1900-talets första del.

Adina Sand arbetade som bildlärare i Varberg och hon bodde för övrigt i ett av husen på Varbergs fästning.

Efter dessa uppskattade föredrag var det dags för mingel med lite vin och diverse tilltugg innan det var tid för middag.

Under middagen ägde den traditionella utdelningen av ”specialare” rum. Här blev det bland annat lösenmärken från Falkenberg med Claes Hederstierna som givare. Bo Björk förärade deltagarna nytryck av Hälsingborgs Lokalpost i hela häften. 

Bengt Bengtsson hade producerat en liten trycksak med program och meny. Den var försedd med ett frimärke föreställande Varbergs fästning som stämplats med en specialstämpel som passande nog hade med Bockstensmannen. Denna souvenir i en upplaga på tolv exemplar väckte stor uppmärksamhet bland deltagarna.

Hans Gunnar Eklöf hade ställt samman en intressant monografi över de reklammärken som getts ut av Bröderna Lagerströms Boktryckeri i Stockholm. Även denna blev en ”specialare”.

Innan det var dags för efterrätten berättade Lasse Liwendahl om sitt besök på frimärkstryckeriet Cartor i Frankrike och om sitt arbete med att designa frimärken för Lundy. Han visade en hel del arbetsmaterial från förberedelsearbetet till en ny frimärksutgåva. Lasse avslutade med en gåva i form av miniarket ”Landmark 50 år” utgivet i fjol på Lundy.

Senare under kvällen berättade Christer Brunström under rubriken ”Storkarnas Storkow” om den lokalpost som fungerade i den lilla staden Storkow utanför Berlin under några månader i början av 1946.

För många blev det en sen kväll med möjligheter att hitta nytt material till sina samlingar för att inte tala om att diskutera bältespännarfrågor med övriga deltagare.

Vi är nog många som tror att Grönköping kan placeras geografiskt i Hjo. Anders Emmerfors visade under kvällen ett antal fascinerande objekt från Grönköpings Postvärk. Det hade sin storhetstid i Kristianstad och Anders pappa var en av de ledande inom denna verksamhet. Anders presenterade både frimärken och olika ”posthistoriska” objekt. Speciellt stor munterhet väckte svartavdraget av den gula treskillingen.

Söndagen inleddes med frukost på ett hotell i närheten varefter vi fick en guidad visning av fästningen. Det blev en blåsig tillställning men mängder av information om Varbergs och fästningens historia.

Det kommer nog att bli svårt att hitta en liknande historiskt och arkitektoniskt intressant plats för vårt nästa årsmöte.

Jag vill slutligen rikta ett stort tack till Bengt Bengtsson för allt hans arbete med att organisera detta mycket lyckade årsmöte som väl får ses som inledningen till firandet av vår förenings 50-årsjubileum.

Christer Brunström

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic