Gösta Karlsson bloggar

 

Kvalitet som betalar sig

Lyxstämplat. Perfekt centrerat. Rätt färgnyans. Tre kriterier, som utmärker detta frimärke, stämplat i SKARA den 27 maj 1863. 12 öre Vapen är ett av Sveriges mest vanliga märken – upplagan var 107 miljoner. Det är ett märke samlaren normalt värderar till ett par kronor, men när det håller en kvalité som detta märke då kostar det. Märket såldes på en auktion i Göteborg och köparen var beredd att lägga ut 720 kr för att få det.

Våra första frimärken kom 1855. Då var valörerna i skilling banco. I samband med öresreformen 1858 blev valörerna i öre.
Ett riksbrev år 1858 kostade en ”tolvskilling”, det vill säga 12 öre. Detta betydde egentligen en portosänkning då en skilling motsvarade tre och ett halvt öre.
Brevet med detta märke postbehandlades av postmästaren J F Westergren, som uppenbarligen var en noggrann man – det finns fler lika vackert stämplade märken från hans tid.

Sålde skillingarna
Westergren var för övrigt Skaras trettonde postmästare sedan den förste år 1640. Han fick tjänsten år 1844 och besatte den i 20 år. Det var alltså han som sålde de första skillingmärkena i Skara.
Postkontoret låg då vid nuvarande Hötorget. Varje vardag året runt kom postdiligensen från Lidköping och fraktade posten till Skövde och tåget på Västra stambanan, som invigdes i sin fulla sträckning 1862.
Portot för ett riksbrev i lägsta viktklass var 12 öre fram till år 1884, då vi fått de så kallade Ringtypsmärkena.

Skara firar 70 år
Skara Filatelistförening bildades den 11 februari 1942. Det är alltså 70 år sedan och dags att jubilera.
Föreningens styrelse har beslutat att ordna jubileumsfirandet i helgen den 12 till 14 oktober med en utställning i Gamla biblioteket.
Till den kommer några prominenta samlare att bjudas in, men tyngdpunkten läggs på de egna medlemmarna, som ska visa både frimärken och vykort.

Spännande fotboll
Idrottsmotiv kommer i år från världens alla hörn – och tacka för det, 2012 är ju både fotbolls- och OS-år.
Cypern har gett ut ett block, som vill berätta att fotboll är spännande och det kan vi väl hålla med om just nu.

Blocket är som en fotbollsplan med markeringar för taktiskt spel.
Frimärket i den vänstra blockhalvan är runt och här finns såväl boll som skor.
Blocket kostar i Cypern 1.71 euro, Mer om detta finns att läsa på hemsidan: www.cypruspost.gov.cy

Luxemburg firar OS
De olympiska spelen är populära på frimärken. Varje OS-år kommer det åtskilliga märken och den som specialiserat sig fyller album efter album.
En bra regel är att samla enbart på frimärken från länder, vilka har deltagare i spelen.
I år är det som bekant sommarspel i London. Värdlandet kommer förstås med frimärken, men även en rad andra länder och bland dem Luxemburg.
Här kommer två märken varav det ena är en hyllning till landets olympiska kommitté, som firar 100 år i år – första gången landet deltog var i Stockholmsspelen år 1912.

Valörerna är 0.60 och 110 cent, en serie kostar alltså 1.70 euro.
Mer finns på Internet: www.pt.lu

Kärlek i Slovenien
Det forna Jugoslavien har blivit en handfull nya frimärksländer. Ett av dessa är Slovenien, som har en rik flora frimärken, ofta med spännande motiv.


Bland årets första märken finns ett hjärtformat med texten T+B telakan – fritt översatt T+B = sant, alltså inte en helt ovanlig text på graffiti.
Valören är 0.31 euro.
Mer om Sloveniens frimärken finns att läsa på www.posta.sl

Vi önskar våra läsare en riktigt skön sommar – regnar det har vi ju alltid våra frimärken!

Gösta Karlsson 25 juni 2012

————————————-

Drivs av Wordpress, av Cynatic