Bältespännarna på årsmöte

Lördagen den 16 mars 2019 hade Samlarföreningen Bältespännarna kallat till årsmöte. Liksom förra året hölls det i AB Phileas lokaler på Svartensgatan i Stockholm. Här hade Mats Edström ordnat med fika, vilket verkligen behövdes eftersom det blev en mycket lång dag.

Verksamheten inleddes med en större auktion. Den här gången hade Hans-Gunnar Eklöf med hjälp av Lasse Liwendahl fått ihop hela 439 objekt. Här fanns mycket från de flesta bältespännarområden men betoningen låg nog på järnvägsrelaterat material.

• Mats Edström avtackad
Efter auktionen var det dags för årsmötet. Här blev det några smärre förändringar i den nya styrelsen. Mats Edström avgick efter att ha deltagit i styrelsearbetet under mer än 30 år. Han avtackades med vår förhoppning att han även fortsättningsvis deltar i våra olika arrangemang.

Peter Nordin blev ny sekreterare och Robert Forsberg kom med i styrelsen som suppleant.

• Stockholmia
Vi ägnade en hel del tid åt att diskutera vårt deltagande i Stockholmia 2019. Dels har vi ansvar för ett seminarium på svenska i SFF:s regi, dels har vi bjudit in till en World Cinderella Congress, den andra i ordningen. Christer Brunström informerade om hur långt planeringen har kommit. Det är vår förhoppning att evenemanget skall locka många besökare.

Styrelsen fick i uppdrag att planera plats och innehåll för nästa årsmöte.

• 40 år för Lars Liwendahl
Vi passade också på att överlämna förbundets plakett för 40-årigt medlemskap till Lars Liwendahl. Av olika orsaker kom plaketten ett år för sent men bättre sent än aldrig.

Medan vi förberedde eftermiddagens föredrag passade Gunnar Lithén på att berätta att nya Facit Sverige med det helt nya brevmärkesavsnittet hade mötts med stort intresse runt om i världen.

Peter Nordin berättade sedan att hans projekt med en katalog över svenska reketiketter fortsätter. Med jämna mellanrum kommer det nya kataloger på eget förlag.

• Lokalpost i Tyskland
Christer Brunström berättade sedan om några av lokalposterna i Berlin-Brandenburg under perioden 1945–1946. Det handlade om verksamheter i städerna Cottbus, Falkensee, Finsterwalde, Lübbenau, Storkow och Strausberg. I Finsterwalde finns en gata som heter Finspångsgatan (på svenska) vilket väckte stort intresse från en av åhörarna som är bosatt på just denna ort. En sökning på Internet visade att det i Finspång finns en gata som heter Finsterwaldergatan. Förklaringen är att de två städerna (ja, Finspång kanske inte är någon stad) är vänorter sedan 2002. Man lär sig alltid något nytt på Bältespännarnas årsmöten.

Det hade redan blivit kväll när det var dags att lämna Phileas lokaler. Men först hann vi med ett glas sprudlande vin. Kvällen avslutades med god mat och mycket frimärksprat på en grekisk restaurang i närheten.

Christer Brunström

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic