Vem är konståkaren?

Vi fortsätter med vår serie om okända vykort och denna gången handlar det om en konståkare. Kortet här visar en  en man som vi tror är en konståkare och att bilden är tagen på Stadion i Stockholm,  gissningsvis 1913–1917.

Kortet är ofrankerat men det finns en klar stämpel av förlaget/fotografen: Foto: Th. Modin, R.R. NORR 53, Walling. 25, A.T. Brunkeb. 543, Stockholm. Kort av Th. Modin på 1910-talet syns då och då och det är ibland idrottsmotiv.

Ulrich Salchow och Gillis Grafström skulle kunna vara tänkbara namn på mannen på bilden, men han verkar inte riktigt lik någon av dem.

Kanske är det någon i läsekretsen som kan ge svar. Den som tror sig kunna ge mer information får gärna höra av sig till oss under adress: tavling@sff.nu.

Medlemmar i SFF och SFU välkomnas också att skicka oss oidentifierade vykort.

Bilden ska vara skannad i 100 procent och med en upplösning av 300 dpi.

Vår startsida för okända vykort finns här.

 

Okänd konståkare på 1910-talet.

 

Posta en kommentar

5 kommentarer
  1. Mats Edström skriver:

    Hej igen!
    Eftersom jag blev oemotsagd i den förra tävlingen så kastar jag mig även in i denna.

    Sverige var i början av 1900-talet en stormakt inom herrarnas konståkning. Ulrich Salchow är den mest kände och som ”abonnerade” på mästerskapssegrar. Är det då han på bilden? Njaeee, den anonyme ser något mer muskulös ut, ansiktsdragen något annorlunda (iof ler dock Salchow sällan på de bilder jag sett) och frisyren även den något annorlunda. Sammantaget rätt olikt alltså. Dock kan ju denna bild vara från sent 1910-tal medan andra bilder är tio, ja kanske nästan tjugo år äldre. (Ulrich Salchow tog sitt första VM-guld 1901!)

    Jag slänger här ut ett bete till de tävlingssugna. (Det kan iof vara ett felskär också.)

    Vid de olympiska spelen i London 1908 så blev det tredubbelt svenskt på prispallen! Silvermedaljen tog Richard Johansson och brons tog Per Thorén. De båda syns ändå förblivit (?) anonyma i skuggan av den store Salchow. Jag har inte hittat en enda bild på någon av dem.

    Jag tror därmed också att den anonyme konståkaren är svensk. Jag är med på att arenan är Stockholms stadion. Bilden, den kan vara tagen vid Nordiska Spelen 1913.

    (Någon ytterligare OS-medalj fick någon av de ovannämnda aldrig. På hemmaplan 1912 fanns inte konståkningen med, och nästföljande OS blev aldrig av p.g.a. 1:a vkr.

    Mats Edström

  2. Pia Börjeson skriver:

    Hej!

    Men visst ser konståkningsskridskor helt annorlunda ut?

    Jag gissar att vi ser en svensk hastighetsåkare, nämligen Mauritz ”Moje” Öholm. Han var svensk allroundmästare 1906-1910. Det är inte lätt att hitta bilder på honom, men den här från 1906 (längst till höger) tycker jag visar en yngre ”förlaga” till den gentleman vi ser kanske 10-15 år senare?
    http://tinyurl.com/d8nczme

    Pia Börjeson

  3. Mats Edström skriver:

    Hej igen!
    Bra Pia! Du har nog svaret.

    Det är dock några saker som jag funderar över och som bottnar i att jag okritiskt körde vidare på konståkningsspåret. En sak är skridskorna. Jag håller med om att han inte har konståkningsrör, men inte heller typiska hastighetsåkningsrör. Även om bilden är tagen framifrån så ser skridskoskenorna kortare ut. Jag tycker de ser ut som allroundskridskor.

    Om ingen misstycker så fortsätter jag med mina försök att bidra till att lösa bildgåtorna. Det ökar ju om inte annat aktiviteten här på webbsidan.

    Eftersom bilden är från Stockholms Stadion och Öholm inte syns bland pristagarna under nittonhundratalets andra decennium så kanske bilden togs efter att han avslutat sin hastighetsåkningskarriär? (Därav skridskorna? Öholm syns ha idkat flera sporter. Spelade han bandy?) Kanske gjorde fotograf Modin en bildsvit med dåtidens kända och framgångsrika idrottsmän.

    Mats Edström

  4. Mats Edström skriver:

    Hej igen!
    Sedan ett par dagar är min webbläsare ovän med alla pdf-filer så jag har därför inte enkelt kunnat studera tidskriften Idun, som är en liten favorit när det gäller skildringar från det tidiga 1900-talet. Idun presenterar bildrika rapporter från dåtidens stora inhemska evenemang, t.ex. det nu jubileumsaktuella OS 1912.

    Därför borde det finnas motsvarande från det stora vintersportsevenemanget Nordiska Spelen. (Föregångaren till vinter-OS och hållet vart fjärde år.) 1909 hölls tävlingarna, Idun har säkert något om det och kanske – hoppas, hoppas – någon bild på vår f.d. okände skridskoåkare.

    Och javisst, såvida Pia har rätt och det är Moje Öholm (jag är så gott som helt övertygad nu) så finns det två bilder på honom. Den bästa är bildnummer 6 på sidan 88 http://www.ub.gu.se/fasta/laban/erez/kvinnohistoriska/tidskrifter/idun/1909/pdf/1909_7.pdf
    Den är visserligen tagen i profil där han poserar i startställning men likheten med personen i vår bildgåta är stor.

    Mats Edström

  5. Lena Linderholm skriver:

    Idag gick jag igenom gamla urklipp från släktingar. Bilden är från gamla klippböcker och handlar om Moje Öholm som både häcklöpare, friidrottare och skridskoåkare. Vet inte varför artiklarna är sparade, men han var eventuellt bekant eller släkt med min morfar som bodde i Falun!

Drivs av Wordpress, av Cynatic