Postnord uppskattar att svenskarna har skickat 20,5 miljoner julkort i år. I går var brevbärarna ute på den sista rundan för att dela ut en stor andel av svenska folkets julhälsningar och tiotusentals små paket i form av e-handlade julklappar.
Årets julhandel på nätet har slagit alla rekord – 11 procent av de totala julklappsinköpen gjordes via nätet till ett värde av 6,2 miljarder kronor.
Postnords årliga julkortsprognos visar att brevbärarna i år har delat ut 20,5 miljoner julkort runt om i Sverige. Trots flera digitala alternativ är traditionen med fysiska julkort fortsatt stark; 74 procent av svenskarna föredrar att få sina julkort i postlådan och 6 av 10 sa innan jul att de tänkte skicka julhälsningarna med post. Att skicka fysiska julkort uppges vara en kär tradition som vi fortsätter med för att visa omtanke och göra andra glada*.
– Den personliga julhälsningen i postlådan fortsätter att hålla sin starka ställning bland svenskarna. Det är roligt att se att också den yngre generationen uppskattar kraften i den fysiska hälsningen. Även i åldersgruppen 20–29 år föredrar de flesta att skicka julkort via posten framför digitala alternativ, säger Anders Holm, chef för Postnord Sverige.
Trots att julkortet fortsatt är populärt minskar volymerna varje år, och jämfört med 2016 skickades 9 procent färre julkort. Antalet e-handlade julklappar som skickas med Postnord ökar däremot år från år och i år var de 25 procent fler än föregående år. Svenskarna uppger att de hittills i år e-handlat julklappar för 6,2 miljarder kronor. När undersökningen genomfördes veckan före julafton uppskattade svenskarna att de kommer att e-handla julklappar för ytterligare 1 miljard kronor, vilket skulle innebära att den totala julhandeln 2017 uppgår till drygt 7 miljarder kronor.
Om Postnords julkortsundersökning
Resultatet bygger på en telefonundersökning som gjorts av Sifo på uppdrag av Postnord AB. Undersökningen genomfördes under perioden 13–20 november 2017. Sifo genomförde 1 212 telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval av den svenska befolkningen som är 20 år och äldre.