En av världens genom tiderna mest kända personer har avlidit. I går somnade Muhammad Ali in, en av boxningens största genom tiderna. Han blev 74 år. Men även om han är borta finns han kvar för alltid tack vare de många frimärksutgåvorna från en rada länder.
Hans ursprungliga namn var Cassius Clay och för oss som var födda på 1950-talet och följde idrottens värld fick en rad namn personer att beundra. Det gällde inte minst i idrottens värld. Cassius Clay var en av de största men kanske inte riktigt älskad i Sverige då han alltid sa: ”Jag är störst, bäst och vackrast”.
Det var väldigt osvenskt då och får väl sägas vara så än i dag.
I vilket fall som helst betraktade även vi i Sverige honom som en av de största idrottsmännen på 60- och 70-tal.
Vi minns hur han danade runt i ringen för att undgå att bli träffad. Han var stor. Han var kung. Han var den bäste. Om han sedan var den vackraste får nog andra avgöra.
Många av oss minns hur han vann över Sonny Liston, vilket var en jättesensation.
Därpå bytte han namn till Muhammad Ali. Det vann mångas gillande men även mångas avsky.
En av hans mest klassiska matcher var i Kinshasa i Zaire1974. Den sitter på näthinnan som en av boxningsvärldens stora matcher. Ali vann och återtog titeln efter att ha knockat George Foreman.
För ett 30-tal år sedan konstaterades att han drabbats av Parkinsons sjukdom och han var tärd av sin sjukdom när han gick bort i går den 3 juni 2016.
Själv började jag samla på frimärken med sportmotiv på tidigt 60-tal och så småningom blev det också ett stort antal frimärken med boxningsmotiv. Men tyvärr verkar jag inte ha ett enda med just Muhammad Ali, kanske för att jag i stort sett slutade med detta samlande på 1980-talet. Men internet är en fantastisk källa för att leta fram lite motiv med en man som var beundransvärd på många sätt och som under en stor del av sitt vuxna liv kämpade med en svår sjukdom.
I min samling finns dock en hel boxningsserie med brevmärken av alla 23 världsmästare fram till 1964. Gravör var Czeslaw Slania. Jag minns inte exakt när jag köpte märkena men det var kanske redan när de kom ut 1964.
Motivsamlande är ett populär del av filatelin. Läs mer om denna på motivsamlarnas hemsida.
Dagestan är inget frimärksland. Alla märken med det namnet är bluffmärken som vi bör avstå från att köpa.
Helt riktigt Bengt. Vi skrev också ”frimärksland” med just den tanken men bra att du förstärker detta ytterligare. Avsikten att ta med det var just att få en sådan synpunkt. Tack!