Den 13 december är liktydig med Luciadagen, en av våra stora svenska traditioner. Sedan finns en liten nation i Västinden där det är Lucia året om. Det handlar om ön Saint Lucia, som fått namn efter helgonet Lucia.
Landet var brittisk koloni 1979 och and redan före dess egna frimärken.
Bilderna är som vanligt klickbara
Christer Brunström berättar litet ett tidigare nummer av Filatelisten bland annat så här:
Det finns många teorier om när de första européerna kom till ön St. Lucia i Västindien. På ett frimärke från 1902 firar St. Lucia 400-årsminnet av Columbus’ upptäckt av ön men förmodligen hade den besökts av andra sjöfarare några år tidigare. Då beboddes ön av karibindianer.
St. Lucia inledde sin frimärksbana år 1860 med tre olika frimärken. Valörerna var 1 penny röd, 4 pence blå och 6 pence grön. Intressant nog saknar frimärkena valörbeteckning och de var färgen som avgjorde valören. På detta sätt kunde man reducera tryckkostnaderna betydligt eftersom det endast behövdes en tryckplåt.
Denna metod användes fram till 1881 då man började övertrycka märkena med en valörsiffra. Dessförinnan måste systemet ha skapat stora problem för postpersonalen eftersom färgerna genomgick vissa förändringar.
Fram till 1936 dominerade brittiska monarker helt på St. Lucias frimärksutgivning. Enda undantaget var det ovan nämnda jubileumsfrimärket från 1902.
År 1936 kom en praktfull bruksserie från ½d till 10 shillings med olika vyer från St. Lucia. På serien visades bland mycket annat ett vackert vattenfall.
I de bruksserier som kom 1949 och 1953 valde man åter avbilda monarken på lågvalörerna och St. Lucias vapen på de högre valörerna. I motsats till de flesta andra områden i Västindien har St. Lucia haft en tämligen restriktiv frimärkspolitik vilket det kan vara värt att notera.