Handeln med varor på distans fortsätter att öka sin andel av detaljhandelsmarknaden när allt fler nordbor sköter en allt större del av sin shopping hemifrån. Var fjärde nordbo distanshandlar nu minst en gång i månaden, flitigast är man i Danmark där var tredje person handlar på distans varje månad. Det framgår av en ny undersökning från Posten Norden.
För tredje året i följd har Posten Norden genomfört en undersökning som beskriver attityder och trender kring den nordiska handeln av varor via internet och postorder. Av undersökningen framgår att den nordiska e-handeln fortsätter att växa och att nästan tre av tio konsumenter som distanshandlar tror att de kommer att handla mer under 2011 än 2010.
– Vi märker ett stort intresse från utländska företag för Norden som e-handelsmarknad. Det är en ganska mogen marknad under stark tillväxt, bredbandspenetrationen är hög och det är mer som förenar än skiljer konsumenterna i de olika länderna. Samtidigt finns det en del skillnader när det gäller till exempel krav på leveranstider och betalningsalternativ, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på Posten Norden.
Den typiske e-handelskonsumenten i Danmark är en man i åldern 30–49 år som beställer hemelektronik via nätet och betalar med ett betalkort. Hälften av alla danska män i den åldersgruppen distanshandlar minst en gång per månad och danskarna fäster större vikt vid låga priser än deras nordiska grannar gör.
I Sverige handlar nu nästan tre av tio varor på distans varje månad och mest flitiga är ungdomar mellan 15–29 år där andelen är 42 procent. Man köper framför allt kläder och en betydligt större andel än i övriga Norden handlar böcker. Fyra av tio betalar helst med faktura, vilket är den klart högsta andelen i Norden. Svenska konsumenterna är också betydligt mer skeptiska att handla från sajter som de upplever vara utländska än vad övriga nordbor är.
De som bor i Norge är mest benägna i Norden att e-handla varor från utländska sajter. 14 procent anger att de e-handlar från utlandet minst en gång per månad. Det kan jämföras med två procent i Sverige, tre i Finland och åtta i Danmark. Främst e-handlar de varor från USA och Storbritannien men även från Sverige och Danmark.
Finland ligger ett par år efter övriga Norden men har i gengäld snabbast ökningstakt. Andelen konsumenter i Finland som distanshandlar varor har ökat från fyra till tio procent på två år. Samtidigt är det en högre andel i Finland än i övriga länder som anger att de oftare handlar via postordertalong än internet.
– Posten Norden möter dagligen 10.000-tals konsumenter som hämtar ut paket hos något av våra 4.400 paketutlämningsställen i Sverige, Danmark, Norge och Finland eller får varan levererad direkt till postlådan av våra brevbärare i Sverige och Danmark. Det gör naturligtvis den kraftiga tillväxten för distanshandeln tilltalande för oss. Vi vill vara den starkaste affärspartner för e-handeln i Norden, säger Arne Andersson.