Posti ger den 24 maj ut fyra frimärksutgåvor med motiv som ligger finländarna varmt om hjärtat: bastu, mumintrollen samt lejonvapnet som en specialutgåva av så kallade modell Saarinen med relief.
Tammerfors kommer att ha ”världens” blickar riktade mot sig 24–28 maj med anledning av den internationella frimärks- och vykortsutställningen Finlandia 2017. Flera svenska utställare finns på plats vid detta ”Europamästerskap”. Det är för övrigt första gången som vykort är med på en internationell utställning.
Frimärkshäftet Mumintrollens tidsresa hedrar öppnandet av det nya Muminmuseet i Tammerfors. Man har valt ut Tove Janssons ursprungliga muminbilder från olika årtionden till frimärkena för att skildra muminfigurernas utveckling med åren.
Häftet med fem utrikes fixvärdemärken har designats av Ari Lakaniemi och Susanna Rumpu.
Självständiga Finlands första frimärken
Idén till de nya lejonvapenfrimärkena har hämtats från Finlands första frimärksutgåvor, frimärkena Malli 1917 Saarinen. Miniatyrarket är en tribut till två av arkitekt Eliel Saarinens frimärken, där de ursprungliga portobeteckningarna med valören en mark har ersatts med portobeteckningarna för inrikes fixvärdemärket.
Namnet på de första frimärkena i det självständiga Finland gavs efter frimärksdesignern Eliel Saarinen. Det första frimärket i serien kom ut redan innan Finland blev självständigt, den 1 oktober 1917, och de övriga åtta frimärkena med olika valörer gavs ut före slutet av december 1917.
Utöver dessa gavs senare ut 19 nya frimärken med olika färg- och valörkombinationer. Sammanlagt gav man ut 28 olika frimärken. På grund av inflationen försågs frimärkena under åren 1919 och 1921 med ett övertryck som ökade det nominella värdet. De sista Saarinen-frimärkena användes fram till slutet av år 1930.
Miniatyrarket med två frimärken har designats av Ari Lakaniemi och Susanna Rumpu.
Finlands statsvapen 2017 är ett specialfrimärke med valören tio euro och har designats av Pekka Piippo.
Det enda synliga trycket på det präglade frimärket är guldfolieringen. I UV-ljuset kan man se i miniatyrarket och på frimärket Finlands karta och ett diagram som visar finländarnas genetiska bakgrund. Diagrammet baserar sig på Institutet för molekylärmedicin i Finlands (FIMM) och Institutet för hälsa och välfärds (THL) undersökning.
På frimärkets bakgrund har man använt Martti Jämsäs ikoniska foto, som hör till serien Kesä (1994-2003). På bilden står ett litet barn i en stilla sjö med en badring och ser mot andra stranden. Många finländare har minnen av likadana stunder.
Bastustämning via en fototävling
Sommaren 2016 samlade Posti och Ilta-Sanomat in bastubilder från allmänheten. Deltagarna skickade sammanlagt närmare 1 500 bilder till tävlingen. I frimärkshäftet finns fyra bilder som valts av juryn samt en bild från Åland. Häftet med inrikes fixvärdemärken har designats av Klaus Welp. Bastu-frimärkena är en samutgivning med Åland Post.
– Den stämning och närhet till naturen som man ser på frimärkena visar hur den finländska bastun kan vara när den är som bäst, säger Postis Design Manager Tommi Kantola, som var ordförande för juryn.
Utöver Kantola bestod juryn av grafikerna i konstkommittén för frimärken Jukka Kinanen, Matti Remes och Klaus Welp samt fotografen Pete Aarre-Ahtio från Ilta-Sanomat.
Första dagen-evenemang i Tammerforshuset
Första dagen-evenemanget för de frimärken som ges ut den 24 maj ordnas undantagsvis i Tammerforshuset på den internationella Finlandia 2017-frimärksutställningens öppningsdag. Utställningen hyllar Finlands 100-åriga självständighet. Utställningens beskyddare är republikens president Sauli Niinistö.
Besökarna kan också lämna sin egen gratulationshälsning till Finland. Under kampanjen Finland 100 samlar Posti in namn till världens längsta gratulationsbrev, som överlämnas till republikens president före självständighetsdagen.