Veckoslutet 13–15 mars 2015 var Värnamo centrum för svensk filateli under några tämligen soliga dagar. Samlarföreningen Bältespännarna var kanske den riksförening som störst satte sin prägel på utställningen. Vi hade både auktion och årsmöte och dessutom en propagandautställning för våra områden. Låt oss titta lite närmare på de olika aktiviteterna.
Wernamo 2015 ägde rum i en gammal gummifabrik som har byggts om för att användas till utställningar och liknande. Entrén fanns på plan 1 och där fanns även samtliga handlare och ungdomsexponaten. Efter lite letande hittade man fram till Hans-Gunnar Eklöf som under fredag och lördag visade de objekt som ingick i auktionen.
Totalt omfattade auktionen 184 objekt och intresset under visningen var stort. Lyckligtvis fick Hans Gunnar periodvis hjälp av andra bältespännare.
Auktionen startade sedan kl. 13.00 på lördagen med Lars Liwendahl som auktionsutropare. Vi hade tilldelats en timma för genomförandet av auktionen och det lyckades i stort sett. Köplusten var som vanligt omväxlande – intresset för de så kallade mjölkbiljetterna var mycket stort och priserna blev riktigt höga för dessa sällsynta objekt. Även avsnittet med postoblater hade lockat många köpare med höga priser som följd.
På lördagen hade vi också vårt årsmöte som denna gång var tämligen välbesökt. Det ledde till en rockad inom styrelsen. Christer Brunström och Arnold Boström byter plats men i övrigt arbetar alla med samma frågor som tidigare. Finanserna är i god ordning men vår kassör Christer Wahlbom påpekade att det inte finns resurser till alltför kostnadskrävande aktiviteter.
Vi laddar nu inför SfB:s 50-årsjubileum nästa år. Tanken är att vi ska ha bältespännardagar på Postmuseum i Stockholm och andra aktiviteter för att markera denna viktiga milstolpe i vår förenings illustra historia.
Flera av våra medlemmar hade bidragit till ytterligare en trevlig propagandautställning för bältespännarfilateli. Leif Bergman hade passat på att inkludera några riktigt ovanliga lokalpostfrimärken från just Värnamo i ett av sina exponat.
Denna gång fanns det inte speciellt många exponat inom våra områden på själva utställningen. Peter Nordin deltog dock med sin samling Sveriges reketiketter tryckta i ark 1894-cirka 1960 och Lars Liwendahl hade med sin bok om Dalarös posthistoria i litteraturklassen.
Bland de närvarande bältespännarna väckte exponatet med Zemstvomärken från Griazovets en hel del uppmärksamhet. I just Griazovets gavs det ut ovanligt många Zemstvofrimärken och flera av motiven var plagiat av frimärken från andra länder.
Men det är kanske möjligheterna till samtal och trevlig samvaro som är höjdpunkterna vid sådana här tillfällen. På fredagskvällen hade Hans Gunnar Eklöf organiserat en mycket trevlig middag på Restaurang Tre Liljor. God mat med en något högljudd trubadur i bakgrunden. Som vanligt fanns det några specialare. Hans Gunnar inledde med ett specialkomponerat brev med specialstämpel för Wernamo 2015 och med en postoblat på baksidan. Mats Edström bidrog med ett par intressanta norska brevmärken och deras beskrivning.
Även efter årsmötet blev det ett par specialare. Jan-Erik Wellerfors bidrog med ett specialtillverkat brevmärkesprovhäfte och Lars Liwendahl tillhandahöll ett numera slutsålt frimärke från Lundy. Ett stort tack till dessa gentlemän!
Lasse kunde dessutom ge oss besökare en titt på den nya frimärksserie som Lundy ska ge ut i maj 2015 för att markera de femtio år som The Landmark Trust har varit i verksamhet. Det är just denna välgörenhet som driver ön Lundy och ett antal historiska byggnader runt om i Storbritannien. Den nya frimärksutgåvan har utformats av Jan-Erik Wellerfors och Lars Liwendahl och den har tryckts hos Cartor i Frankrike.
Men det är kanske alla samtalen och diskussionerna som man bäst kommer ihåg från Wernamo 2015. Vi var säkert många som dessutom fann något intressant hos de deltagande handlarna. Själv hittade jag den första bruksserien från Manchukou i postfriskt skick – den har funnits på min önskelista i många år.
Christer Brunström