Vid dagens kongress utdelades Strandellmedaljör nummer 47.
Mottagare blev Jan Berg som fick äran att ta emot utmärkelsen av förbundsordförande Bengt-Göran Österdahl och av Strandellkommitténs ordförande Gunnar Dahlvig. Motiveringen finns under bilden
Gunnar Dahlvig från Strandellkommittén hörde till dem som hyllades Jan Berg.
Jan Berg (47)
Stockholmaren Jan Berg, född 1959, är ingenjör och arbetar med automationssysten i egen konsultfirma. Han började samla frimärken som 7-åring och tillhör det fåtal som sedan hållit på med hobbyn utan uppehåll fram till vuxen ålder.
Han var ungdomsledare i Sollentuna Filatelistklubb och som 15-åring gjorde han sitt PRAO-arbete vid STOCKHOLMIA 74 under Kalle Borins överinseende. Han fick därigenom en för en ungdom ovanlig inblick i utställningsverksamheten.
Året efter ställde han i ungdomsklassen ut sin motivsamling ”Elefanten” vid MINI 75 i Helsingborg och ytterligare ett år senare samma exponat vid TREMA 76 i Malmö. Vid båda tillfällena fick han en bronsmedalj och hederspris. Därefter tog det 25 år innan nästa utställningstillfälle, men då gällde det hans numera berömda exponat ”Samoa”, som vid GOTHIA 2001 fick stor vermeil och hederspris.
Sedan dess har denna samling vunnit ett antal stora guldmedaljer och Grand Prix, nationellt, nordiskt och internationellt. Samlingen är nu placerad i FIPs mästarklass och vid PHILANIPPON 2011 var den en av kandidaterna till Grand Prix d’Honneur.
Vid sidan om denna huvudsamling har Jan också ett enramsexponat ”The Indian Feudatory State of Rajpipla”, vilken vid INDIPEX 2011 erhöll 95 poäng, guldmedalj och juryns gratulationer. Därtill vann han vid SKÅNELAND 2010 Silverryttaren för exponatet ”Private Ship Letter Stamps Issuing Companies up to 1900” Samtliga nämnda exponat tillhör den traditionella klassen.
2011 tilldelades han Wallbergmedaljen, som ges till svenska utställare som erhållit minst 10 guld- eller stora guldmedaljer vid FIP- eller FEPA-utställningar.
Jan är en världens främsta specialister på Samoas filateli och han har skrivit ett antal artiklar om denna, främst i specialtidskrifter. Hans egen forskning på området ingår i Bob Odenwellers stora verk ”The Stamps and Postal History of Nineteenth Century Samoa”. Han har också visat och föreläst om sin samling vid Collectors Club i New York och vid The Royal Philatelic Society i London samt vid flera tillfällen i Sverige.
Jan är den som i Sverige har introducerat begreppet Synopsis för utställningsexponat och har också skrivit och föreläst om detta.
I den svenska handboken för utställare har han svarat för två av artiklarna och vid ett flertal seminarier för utställare har han svarat för området ”Traditionell filateli”. Han har också deltagit som föreläsare vid FIP, FEPA och Nordiska seminarier om traditionell filateli, hållna i Rumänien, Tyskland, Finland och Australien.
Jan sitter i byrån (styrelsen) för FIP kommission för traditionell filateli. Han har också varit medlem i förbundsstyrelsen 2006-2009 och är styrelsemedlem i Utställningskollegiet och i Stockholms Filatelistsällskap.
Han är juryman och gruppledare på nationell nivå och har varit och är svensk nationell kommissarie vid ett flertal internationella utställningar.
Sammantaget finner medaljkommittén att Jan Berg är en mycket kvalificerad och värdig Strandellmedaljör.
Mina allra hjärtligaste gratulationer till din fina utmärkelse Jan! Du är väl värd den – få gör så mycket för svensk filateli som du!!! Kram Systeryster/Anitha
Gratulerar Jan! För en sann filatelist i humanistisk anda!
En persson som verkligen förtjänar en medalj!!!
Hans samling är en samling!
Christer