Färgenergi på finska frimärken

På frimärkena som ges ut av finska Posti den 6 september blir det imponerande naturbilder, bekanta stadsparksvyer och Jasmin Anoschkins unika skulpturer. Samtidigt ges även det efterfrågade Mannerheim-märket ut. Därtill noteras: rullfrimärkena är tillbaka i urvalet.

Finsk natur

Stina Hovi, grafisk designer, har designat en frimärksserie med motiv från Finlands natur och de fyra årstiderna.
De fyra olika frimärkena ges ut som efterfrågade rullfrimärken och de kan användas för inrikes postning. Rullfrimärkesförpackningen med 100 frimärken lanseras på nytt på marknaden utifrån responsen: den har varit populär bland både kunder och återförsäljare.
– De fyra olika årstiderna utgör den finska naturens rikedom. Till följd av klimatförändringen blir gränserna mellan dem allt vagare. Jag hoppas att de här frimärkena för sin del ska påminna människorna om att vi har en unik natur som var och en av oss måste värna om, säger Hovi.

Nationalstadsparker

Timo Mänttäri, illustratör och grafisk designer, har skapat färggrant stiliserade och bekanta landmärken på frimärken med motiv från stadsparker i Åbo, Borgå och Tavastehus.
Nationalstadsparken är ett nätverk av urbana värdelandskap som omfattar de vikigaste objekten med tanke på stadskultur och -natur. För närvarande finns det åtta nationalstadsparker i Finland.

– Jag har illustrerat ett flertal postkort med motiv från Helsingfors. Nu känns det bra att få rita motiv från andra städer. Jag besökte alla tre platserna för att hitta det mest passande temat och den bästa bildvinkeln, berättar Timo.

Arket Nationalstadsparker har 30 inrikes fixvärdemärken.

Jasmin Anoschkins konst

Postis första konstpris överräcktes i november till skulptrisen Jasmin Anoschkin. Förutom 10 000 euro omfattar priset även frimärken som beskriver konstnärens arbeten.
Till frimärksserien har man valt tre lekfulla arbeten: keramiska pussläppar, koala och giraff samt en träskulptur av en ren.

– Jag skulpterar i trä med motorsåg och yxa och jag formar lera med grovt handlag, berättar Anoschkin om sina arbetsmetoder. Resultatet är roliga och färgmättade verk där man kan urskilja den ursprungliga tanken: att kasta sig in i barndomsminnen.

I arket designat av Paula Salviander finns 15 inrikes fixvärdemärken. Frimärkena utkommer den 6 september och samma dag öppnas Jasmin Anoschkins separatutställning i ARTag-galleriet i Helsingfors.

Motiv från fortsättningskriget

Den 6 september utkommer även ett Personligt frimärke med motiv Marskalken av Finland Carl Gustaf Emil Mannerheim (1867–1951). Frimärket har designats tillsammans med Mannerheim-museet och Mannerheim-stiftelsen. Frimärkets motiv är från fortsättningskriget och fotot har tagits av Aarne Pietinen (1884–1946).

– Frimärkets motiv utstrålar en exceptionell stämning. Krigets oro har tillfälligt fått stiga åt sidan och det väsentliga är hästkarlens tillgivna relation till sin häst, berättar huvudmuseimästare Toni Piipponen. Arkets illustration hänvisar för sin del till Mannerheims omfattande internationella korrespondens, som erbjuder ett intressant fönster mot privatpersonen bakom den starka offentliga rollen.
Arket har tio inrikes fixvärdemärken. Helheten har designats av Paula Salviander.

Posta en kommentar

Drivs av Wordpress, av Cynatic