Européerna handlar allt mer på nätet, även frimärken, vykort och annat med anknytning till vår hobby. 176 miljoner europeiska konsumenter har e-handlat från utlandet under det senaste året. Av dessa har cirka 3,5 miljoner européer e-handlat från Sverige.
Denna siffra är 200 000 fler än föregående år. Det visar en årlig rapport från Postnord som kartlägger européernas e-handelsvanor och användning.
Storbritannien och Tyskland är de mest populära länderna att e-handla ifrån och av de utomeuropeiska länderna är det Kina som ökar mest. Även om det är några länder som dominerar utlandshandeln handlar många européer från svenska e-handelssajter. I Storbritannien har cirka 500 000 britter angett att de handlat från Sverige och från Tyskland är det cirka 300 000 som handlat från svenska sajter. Totalt har cirka 3,5 miljoner européer e-handlat från Sverige, vilket är en ökning om ungefär 200 000 konsumenter från föregående år.
− Det visar på att det finns en stor potential för svenska aktörer. Att man som e-handlare från ett relativt litet land kan nå ut till den globala konsumenten, säger Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på Postnord.
På i stort sett samtliga marknader är det jakten på lägre priser som driver konsumenterna att e-handla från andra länder. Tillgång till ett större utbud eller möjlighet att hitta produkter som inte finns i hemlandet är andra anledningar till att man e-handlar utomlands. Och i takt med att konsumenterna blir allt mer mogna i sitt e-handelsbeteende ökar deras krav – framför allt på leveranserna.
Det finns tydliga skillnader i hur de europeiska konsumenterna önskar få sina varor levererade. Hemleverans är stort i många europeiska länder, men i framför allt Tyskland, Norden och Frankrike är det leverans i postlådan som är förstahandsvalet. Leverans till ett utlämningsställe är relativt ovanligt i de flesta europeiska länder men för konsumenter i Norden och Frankrike är detta det näst populäraste leveranssättet.
− Dagens konsumenter vill ha många alternativ och löpande information om varuleveransen. Leveransen har därför blivit ett viktigt sätt att skapa värde för e-handelsföretag och transportörer och det gäller att både lyssna till och förstå konsumenternas önskemål. Det är helt avgörande att kunna erbjuda kunderna lokalt anpassade och smidiga leveranssätt, säger Carin Blom på Postnord.
Förväntningarna kring snabba leveranser på 1–2 dagar ökar på de flesta av marknaderna. Holländarna är otåligast – här vill nästan fyra av tio ha sina varor levererade inom max två dagar. Nordborna är mest tålmodiga och kan tänka sig att vänta i hela sex dagar eller mer, även om merparten precis som på alla andra marknader – förväntar sig leverans inom 3–5 dagar.
Postnord har sedan 2014 genomfört studier av den europeiska e-handelsmarknaden under namnet E-handeln i Europa. Rapporten bygger på intervjuer med drygt 12 000 konsumenter som genomförts i riksrepresentativa urval under våren 2016 med privatpersoner i åldrarna 15–79 år i Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Norge, Polen, Spanien, Storbritannien, Sverige och Tyskland.
Undersökningen har genomförts av undersökningsföretaget Nepa. Antalet svarande varierar något mellan länderna. I de flesta länderna var antalet svarande omkring 1 200. Undantaget är Norden där länderna redovisas som en samlad region. Där var antalet svarande cirka 600 per land.