Även om bara kanske fem procent av våra medlemmar är utställare är det en viktig grupp. Jag brukar jämföra utställningsfilatelin med ett landslag.
Det är kanske kul att trixa lite med en boll i trädgården men att se landslaget spela i verkligheten slår allt. Utan utställare skulle filatelin vara så mycket fattigare. Tänk om vi inte hade några utställningar eller utställare som ger oss draghjälp.
Utställningarna är som att se fotbollslandskampen direkt, nätet som att se matchen på tv. Det är positivt att det går att ställa ut på nätet. Mycket bra att det finns komplement och man når en bredare massa. Jag lovar själv att bli bättre på detta 2018 än tidigare.
Årets två höjdare på utställningssidan var Nordia i danska Vejle och den europeiska utställningen Finlandia i Tammerfors i Finland. I Tammerfors var det för första gången vykort på en europeisk utställning. Det var roligt att så många ställde ut men synd att många av utställarna i vykort och open fick så låga poäng i förhållande till andra klasser. Man kan fråga sig varför men kanske är det så att dessa ”nya” klasser inte är helt accepterade än av FIP och FEPA. Eller? Vågar inte tro att orsaken är att det är mer överkompligt att köpa materiel till open och vykort än till exempelvis ett exponat kring skilling.Det vore roligt att få ett svar av någon.
Båda utställningarna fungerade bra även om det var lite jobbigt med så många olika skrymslen i Tammerfors. Själv upptäckte jag inte en av utställningsavdelningarna förrän sista dagen och då var det för sent. I Vejle var det bättre ordnat.
I Sverige lyste utställningarna med sin frånvaro detta år – förutom en så kallad Postex dit man kunde skicka exponat men det var ingen visning för allmänheten.
Vi har på hemsidan berättat en hel del om nästa ”riktiga” svenska utställning, Malmex sommaren 2018. Lars Nordberg och hans medhjälpare i Skåne har laddat ordentligt med först SFF-dagar och kongress, några månader senare Malmex samt år 2020 Nordia i Malmö. Det är fantastiskt roligt och beundransvärt med dessa ideella krafter. Jag är helt övertygad om att det blir succé av allt.
Fortsättning följer
Fotnot: Per Bunnstad kåserar i fem avsnitt lite om frimärksåret 2017, som han minns det, och blickar även lite framåt.
Fattigare utan draghjälp ? Visst är det lite märkligt att MYNTSAMLARNA och andra samlargrupper inte behöver utställningar som dragplåster ?